Dynasty tietopalvelu Haku RSS Ulvilan kaupunki

RSS-linkki

Kokousasiat:
https://paatos.ulvila.fi:443/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30

Kokoukset:
https://paatos.ulvila.fi:443/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30

Kaupunginhallitus
Pöytäkirja 08.04.2024/Pykälä 111



 

Vastaus Marja Sillanpään ym. valtuustoaloitteeseen koulujen ylijäämäruuan jatkokäytöstä Ulvilassa

 

Kaupunginhallitus 08.04.2024 § 111  

516/00.01.02.02/2021  

 

 

Valmistelija Tekninen johtaja Teemu Björninen, puh. 0400 134 988 ja palvelupäällikkö Satu Huopainen, puh. 040 532 8870

 

 

Valtuustoaloitteessaan 13.12.2021 Marja Sillanpää ym. esittävät koulujen ylijäämäruuan jatkokäytöstä Ulvilassa seuraavaa: Ylijäämäruoka voidaan hyödyntää esim. jakamalla valmistuskeittiöltä ylijäävää ruokaa henkilökunnalle tai vaihtoehtoisesti luovuttaa ruoka hyväntekeväisyysjärjestölle.

 

Ulvilan kaupunki seuraa valmistetun ruoan hävikkiä kahdesta eri näkökulmasta. Yhtäältä valvotaan, kuinka paljon ruokaa on valmistettu (sivistystoimen ennakkotilausten perusteella, ennakkoon tiedetyt muutokset huomioiden) ja kuinka paljon tuotannosta syntyy biojätettä. Toisaalta tarkkaillaan, kuinka paljon on lautashävikki eli esille nostetusta ruoasta biojätteeseen joutuvaa.

 

Jokaisessa Ulvilan kaupungin yksiköissä on vaaka ja seurantakaavake, johon ateriapalveluiden työntekijä merkitsee päivittäin ruokamateriaalin määrät ylös (valmistettu määrä-biojäte-lautashävikki).

 

Hävikin seurantaprosessi tuottaa seuraavaa tietoa:

 

-          Paljonko tulee biojätettä sellaisesta ruoasta, joka on otettu, mutta ei ole syöty.

-          Paljonko tulee biojätettä sellaisesta liiasta tuotannosta, joka on jäänyt tarjoiluastiaan.

-          Paljonko tulee valmistushävikkiä sellaisesta liiasta tuotannosta, joka on jäänyt palvelukeittiöihin, jota ei ole jaettua kierrätyskeskus Koronaan. Tällä hetkellä valmistushävikki (ylijäämäruoka) joka jää muualta kuin keskuskeittiöltä ei mene kierrätyskeskus Koronaan, koska sitä ei saada jäähdytettyä tarpeeksi nopeasti (elintarvikealan lainsäädäntö, Ruokavirasto)

-          Paljonko tulee tuotantoon liittyvää biojätettä. (Ei varsinaista laskettavaa ruoan hävikkiä.)

 

Keskuskeittiöltä syntyvä valmistushävikki tarkoittaa ylimääräistä ruokaa, eli kohteissa onkin vähemmän ruokailijoita ruokailemassa kuin on ollut tilattu ennakkomäärä (esim. oppilaiden poissaolo), ja tämä ylijäämä lähetetään kierrätyskeskus Koronaan jaettavaksi. Kierrätyskeskus Koronan osalta ruoan maksuton jakotoiminta on alkanut 04/2023 ja ruokaa jaetaan päivittäisen saatavuuden mukaan arkipäivinä vaihtelevasti.

 

Ruoan jakamisessa noudatetaan valvovan viranomaisen (Ruokavirasto) ohjetta ruoan jakelusta, eli jakolämpötila ei saa alittaa + 60 asteen lämpötilaa. Tästä syystä esillä ollutta ruokaa ei voida toimittaa toisessa toimipisteessä jaettavaksi. Tämä ylijäämä voitaisiin jakaa ruoan jakopisteessä, mutta ruokailun järjestäminen sivistyksen toimitiloissa on osoittautunut oppilasturvallisuuden kannalta haastavaksi. Asiaa tutkitaan edelleen ja siihen pyritään löytämään ratkaisuja.

 

 

 

Esittelijä Kaupunginjohtaja Löfbacka Mikko

 

Päätösehdotus Kaupunginhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto

- hyväksyy edellä esitetyn vastauksen Marja Sillanpään ym. valtuustoaloitteeseen koulujen ylijäämäruuan jatkokäytöstä Ulvilassa

- päättää todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

 

Päätös Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle, että valtuusto

- hyväksyy edellä esitetyn vastauksen Marja Sillanpään ym. valtuustoaloitteeseen koulujen ylijäämäruuan jatkokäytöstä Ulvilassa

- päättää todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti yksimielisesti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.